Suomi ja sen itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivää vietetään Suomessa 6.12 itsenäistymisen kunniaksi. Itsenäisyyspäivää on vietetty ensimmäisen kerran 6.12.1919. Vietämme siis nyt 99-kerran itsenäisyyspäivää.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan useilla erilaisilla  Monissa kirkoissa järjestetään itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus ja monet käyvät sankarihaudoilla muistamassa sodissa kaatuneita. Presidentti pitää illalla juhlavastaanoton Presidentinlinnassa, jonne on kutsuttu esimerkiksi politikkoja, suurlähettiläitä, sotaveteraaneja ja julkisuuden henkilöitä. Puolustusvoimat pitävät oman itsenäisyyspäivän paraatin joka vuosi itsenäisyyspäivänä.

Itsenäisyyspäivänä presidentti myöntää kunniamerkkejä ja puolustusvoimien ylennyksiä. Ylioppilaat juhlivat itsenäisyyspäivää soihtukulkueen muodossa. Soihtukulkueita järjestävät monet yliopistokaupungit ympäri Suomen. Monissa kulkueissa matka päättyy hautausmaan sankarihaudoille, jossa ylioppilaat laskevat seppeleen. Kouluissa juhlitaan usein itsenäisyyspäivää tansseilla tai juhlassa. Useissa kouluissa itsenäisyyspäiväjuhlat ovat hienoimmat juhlat.

Monet katsovat itsenäisyyspäivänä televisiosta elokuvan Tuntematon sotilas, jonka on ohjannut Edvin Laine. Elokuva kertoo konekiväärikomppaniasta jatkosodassa. Monissa kodeissa on tapana sytyttää kaksi sinivalkoista kynttilää ikkunalaudalle itsenäisyyspäivänä.
Alun perin itsenäisyyspäivä on ollut vakavamielistä ja valtiojohtoista ja itsenäisyyspäivän juuret juontavat Venäjän keisarikunnan ajalle. Silloinkin on pidetty jumalanpalveluksia, soihtukulkueita ja paraateja. Vasta talvisodan jälkeen itsenäisyyspäivästä on tullut lähes samankaltainen kuin mitä se nyt on.

Kuva: Kris Loimaala