Mikä tai kuka on nuuttipukki ja mitä se tekee?

Olet varmasti kuullut sanonnan ” Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” Kuka se Nuutti sitten on?

Nuuttipukki saattaa olla monille vieras hahmo. Joulupukista kaikki ovat kuulleet, mutta tiedätkö sinä kuka nuuttipukki on? Ei hätä ole tämän näköinen! Tämän luettuasi tiedät kuka ja mikä on nuuttipukki ja mitä nuuttipukki tekee.

Nuutinpäivä eli 13. tammikuuta päättää joulun ajan. Perinne on alkanut jo vuonna 1708. Sitä ennen nuutinpäivä oli loppiaisen jälkeen eli 7. tammikuuta, jolloin nuuttipukit kiersivät.

Alun perin miehet harrastivat nuuttipukkeilua, nykyään lapset kiertävät nuuttipukkeina. Nuuttipukkiperinne on säilynyt oikeastaan vain Lounais-Suomessa, vaikka yleinen se ei olekaan. Erityisesti Satakunnassa ja Vakka-Suomessa nuuttipukkeja kiertää edelleen.

Nuuttipukeilla oli tapana pukea turkki, laittaa päähän sarvet ja noeta kasvonsa mustaksi. Sen jälkeen lähdettiin kiertämään talosta toiseen ja kyselemään saako laulaa? Jos saatiin kyllä-vastaus, palkinnoksi haluttiin sahtia ja ruokaa. Jos vastaus oli ei, tekivät nuuttipukit vahinkoja taloon. Talojen seiniin piirrettiin myös merkki siitä, että talo oli maksanut nuuttipukeille. Seiniin piirrettiin haarikoita ja mitä enemmän seinissä oli haarikoita, sitä runsaampi saalis oli ollut.

Sinustako nuuttipukki?

Tänä päivänä lapset pukeutuvat naamiaisasuihin ja kiertävät talosta taloon laulamassa tai lausumassa runon. Palkinnoksi siitä saadaan karkkeja. Vielä ehdit koota itsellesi nuuttipukki asun ja ryhmän, jonka kanssa voit lähteä kiertämään.

Hyviä nuuttipukkeiluja jokaiselle!

Kuva: Viljo Mannerjoki