Sydäntalven aika

Kuva: Minka Viljanen

Elämme nyt tammikuuta, ennen vanhaa toiseksi kylmintä kuukautta. Tätä aikaa kutsutaan myös talven seläksi.


Talvennapana, Sydäntalvena, talven selkä taittuu ja uskotaan talviunta nukkuvan karhun kääntävän kylkeään pesässä. Leudon tammikuun uskottiin kostautuvan helmikuussa, vaikka helmikuuta pidetään kylmimpänä kuuna. Sanonta ”Jos isotammi (tammikuu) hellittää, niin pikkutammi (helmikuu) kiinnittää” kuului ennen vanhaa sanottavan.


”Syänkuut ei sääliä tunne” on myös sanonta, joka tuntuu erittäin realistiselta ottaen huomioon lukemat, joihin pakkaset voivat laskea.
Kylmällä säällä yleensä haluaisi pukea villasukat jalkaan, tehdä kaakaota vaahtokarkeilla ja istuutua vilttiin kääriytyneenä lukemaan hyvää kirjaa – tai katsomaan Netflixiä. Ehdotan kuitenkin paljon parempaa puuhaa kirkkaille talvisäille!


Kun taivas on kirkas, lähde jonnekin, missä näet tähtitaivaan. Tähtien bongailu saattaa kuulostaa tyhmältä ja tylsältä, mutta se on oikeasti opettavaista ja samalla saat ajatella vapaasti kaikkea ilman muuta häiriötä.


Helpoin löydettävä on varmaankin seitsemän tähden muodostama Otava. Lisäksi helppoja kohteita ovat myös Iso Karhu, Pikku karhu, Iso Koira (jonka kuviossa on taivaan kirkkain tähti, Sirius), Orion sekä Kaksoset. Löydät valtavan määrän tähtikuvioita netin ihmeellisestä maailmasta.


Tähtien bongailu -retkelle voit ottaa myös mukaan kaakaon ja viltin sekä villasukat, joten sen sijaan että katsot tähtiä eri elokuvissa, katsotkin vain tähtiä taivaalla. Muista kuitenkin pukeutua lämpimästi, sillä ei tammikuuta turhaan sanota Sydäntalveksi ja talvennavaksi.

Kuva: Minka Viljanen