Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!

Kuulostiko tutulta?

1. huhtikuuta vietetään aprillipäivää niin Suomessa kuin myös monissa muissa maissa. Aprillipäivään kuuluu ihmisten narraus ja hauskat huijaukset. Ja parasta on kun saa toiset ihmiset uskomaan huijaukseen tai tekemään jotain turhaa. Myös lehdissä kirjoitellaan aprillipiloja uutisten
ja artikkeleiden muodossa.

Saatat pohtia, miksi lorussa kehotetaan syömään silliä.

Kala yhdistetään aprillipäivään Suomen lisäksi ainakin muutamissa muissa maissa. Useissa Euroopan maissa käytetään kuitenkin jotain toista eläintä esimerkiksi hanhi, käki, aasi tai vasikka.
Suomeen loru sillistä on tullut Ruotsista. Ruotsin kielinen käännös lorulle meneekin April, april, din dumma sill!

Kalaperinne juontaa juurensa vanhaan Roomaan, jossa kansalla oli aprillipäivänä tapana heitellä ylimystöä mädäntyneillä kaloilla. Ranskassa taas aprilliperinne on lähtöisin 1500-luvulta, jolloin uuden vuoden alku siirrettiin huhtikuulta tammikuulle. Niitä jotka halusivat viettää uuden vuoden juhlia huhtikuussa, alettiin pilkata huhtikuun kaloiksi (rans. Poisson d’Avril). Ja näin lähti liikkeelle Ranskan aprillipäivän kalaperinne. Tänäkin päivänä pilkkanimi on käytössä ja lisäksi pilaillaan kiinnittämällä kaverin selkään mahdollisimman huomaamattomasti paperista leikattu kala, johon kirjoitetaan vitsejä.

Kuva: Harri Halmejärvi